Nederlandse kooikerhondje historik

FCI 314, Grupp 8 sektion 2, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Hemland Holland, erkänd av FCI 1971

historie barones 1961 historie barones

Historik

Den typ av hund som idag är Kooikerhondje har funnits i Holland i flera hundra år. På målningar av 1600-talsmästare, som Vermeer och Steen, finns hundar som har en påfallande likhet med rasen. Från att ha varit en relativt vanlig hund försvann den nästan helt under första halvan av 1900-talet.

Baronessan van Hardenbroek van Ammerstol påbörjade en räddningsinsats 1942 genom att söka efter de spillror som fanns kvar av rasen. Hon fann tiken Tommie som hon parade med Bennie och det är starten till den restaurering som sakta har återskapat rasen Kooikerhondje till de hundar som finns idag.

Historisk och nutida användning i Eendenkooi 

Syftet med denna ras var främst att hjälpa till vid fångsten av änder genom att locka till sig änderna. Rasens namn kommer av att mannen som sköter detta arbete kallas kooiker och hondje betyder liten hund, alltså kooikermannens lilla hund. Än idag finns aktiva anläggningar i Holland och England. Dessa, så kallade eendenkooi, visar ett gammalt hantverk av stort kulturellt värde. Idag ringmärks änderna och dammarna utgör även en möjlighet till naturvård, forskning och ekologiska studier.  

Tillvägagångssättet att locka till sig änder är fascinerande och hundens uppgift är att samarbeta med föraren. Det är den vita svansens rörelse som lockar änderna så att de simmar vidare in i fällan samtidigt som föraren utfodrar änderna.

Utöver detta så har hunden andra uppgifter som att hålla rent från skadedjur exempelvis sumpråttor, vildkatter och att vakta gården från inkräktare. Dessa ändamål ställde specifika krav på väl fungerande hundar som både ska kunna samarbeta och arbeta självständigt i denna tysta mycket speciella miljö.


kooikerhuisje-2-640x350eendenkooi

Storlek och utseende

Kooikerhondje är en hund med en sund kroppsbyggnad utan överdrifter. Proportionerna ska vara näst intill kvadratiska med passande benstomme. Enligt rasstandarden ska mankhöjd för hane vara 37-42 cm och tik 35-40 cm, men storleken varierar. Pälsen är glänsande, medellång, lätt vågig till slät, vit med orangeröda fläckar och typiska svarta fransar på öronen. Kooikerhondje är en sund hund utan exteriöra överdrifter. De blir oftast gamla och är pigga högt upp i ålder.

Skötsel 

Pälsen är lättskött och kräver nästintill ingen skötsel, enstaka tovor bakom öronen förekommer hos vissa individer. Normal rengöring med bad och schampo vid behov. Den fäller sin päls så som långhåriga hundar gör, oftast vår och höst. Pälsen luktar sällan blöt hund och är relativt lätt att borsta bort från kläder. I övrigt är det kloklippning och daglig omsorg såsom alla djur kräver.


Aktivering och användning
Det är en aktiv och allsidig sällskapshund som behöver få röra på sig ordentligt och använda sin intelligens. Det finns många aktiviteter som passar utöver den dagliga motionen så som nosework, spår, lydnad, freestyle, agility med flera om man som ägare önskar pröva på dessa. I övrigt följer rasen gärna med sin ägare på långa promenader, fjällvandring eller i löpspåret. En Kooikerhondje är alltid redo för en aktivitet, likaså att sova framför en värmande brasa. 

  

Historik i sverige och övriga världen

Kooikerhondje i Sverige och övriga världen

Den första Kooikern kom till Sverige 1994 och de första kullarna föddes 1996. Sedan dess har rasen sakta och stadigt ökat i population. I Holland finns flest Kooikrar men rasen finns även i flera europeiska länder och i Japan, USA och Kanada. 

Den holländska rasklubben heter Vereninging Het Nederlandse Kooikerhondje, VHNK. Unikt för rasen är den stambokföring som uförs av VHNK där samtliga kullar som föds i världen registreras. Den startade från 1942/43 då rasen började att restaureras och uppdateras kontinuerligt med uppgifter om hundarnas hälsa och eventuella avvikelser hos avkommor.

1997 bildades rasklubben Svenska Kooikerhondjeklubben, SKooi, en avtalsansluten rasklubb inom Svenska Kennelklubben, SKK.

Gravure eendenkooiEn etsning från 1600 talet föreställande en eendekooi.

 

P1010040

En Kooikerhondje i en bur där änderna lockas in i.
Bilden är tagen i Uitgeest och på bilden syns
Gertruud van der Eng-van Duin med sin hund.

 

 

Fotoalbum

eendenkooi
5c70182ba84dc_Achterdeschermenlaurens
5c7017d6089f8_plaquette_eendenkooi_batenburg