Mentalitet och egenskaper

Hundpodden "Vår bästa vän" har gjort ett avsnitt om Nederlandse kooikerhondje. Lyssna gärna på podden och ta del av de frågor och svar som ställs till en av våra aktiva uppfödare i klubben.

Till Hundpodden

Tidningen "Härliga Hund" hade under 2018 med en fin artikel om rasen. Intervju med en av våra aktiva uppfödare i klubben samt intervju med en aktiv agilityförare. 
PDF: Bra information om mentalitet, egenskaper, Härliga Hund mars2018

 

Nederlandse Kooikerhondje - den söta gårdshunden med stor kapacitet och integritet!

Fantastiskt vacker och precis lagom i storlek attraherar kooikern många valpköpare. Rasen är en alert, aktiv och intelligent hund med gladlynt temperament och mycket lättlärd. De utvecklar ofta starka personligheter med mycket charm. Men den här rasen besitter större kapacitet och är mer krävande i sin mentalitet än vad det söta utseendet vittnar om. Med den här texten vill vi i rasklubben försöka få dig som nyfiken valpspekulant att förstå vad kooikern är för typ av hund, dess egenskaper och mentalitet.

En kooiker älskar sin familj och vänner över allt annat och lyckan vet inga gränser i glädje och kärlek de visar sina närmaste. En vuxen kooiker kan dock ofta vara reserverad och avvaktande mot främlingar. Det innebär att de ignorerar eller hälsar snabbt och lite nonchalant. En osäkrare kooiker kan reagera utåt om man försöker pressa den till att hälsa på någon den inte vill. Men variationen inom rasen är stor och det finns många individer som glatt hälsar på nya bekantskaper.

Det är en hund som är duktig på hundspråk och känslig för andra hundars signaler. Kooikrar pratar ofta högt och tydligt, både med kroppen och röstresurserna. De kan ibland uppfattas som tuffa i sin attityd mot andra hundar - när de i själva verket är oerhört tydliga i sitt språk. De tycker inte om påträngande eller yviga hundar, dessa kan få en skarp tillsägelse av kooikern. Klumpiga hundar som inte respekterar kooikerns integritet gör sig icke besvär.

Kooikrar är energiknippen och tar sig an vardagens äventyr med stor lust. För kooikern räcker det inte med en vända runt kvarteret utan de kräver mer motion och aktivering än det, dvs rasen är inte en hund som nöjer sig med att ”bara vara”, även om de gärna tar ett par lata dagar på soffan. De önskar sig tid tillsammans med sin ägare och tycker om kluriga uppgifter att lösa. Att använda sin nos i olika aktiviteter är också något en kooiker tycker om. Kooikern älskar att springa och "kooikerfnatt" är därför inte en ovanlig syn. 

Wilde valp 5

Mentalitet och egenskaper

Kooikern behöver en mild men stadig uppfostran med mycket stöd. De är lättlärda och ofta enkla som valpar då de är nyfikna och öppna mot främmande människor och omgivningen. Vartefter den lilla valpen växer så sluter den sig allt mer, reservation, integritet och känslighet växer fram. Runt ca 1-2 års ålder kan den förändras till en mer krävande individ, som ibland ställer höga krav på sin ägare i förståelse och tillit under en period innan den har landat i sin roll. Man brukar säga att en kooiker utvecklas i flera olika stadier. Generellt kan man säga att det först är vid ca vid 4 års ålder de börjar bli färdiga både kroppsligt och mentalt. Men den individuella variationen är stor.

I sitt ursprungliga arbete i en Eendenkooi krävdes det av kooikern att de klarade av att arbeta både tyst och självständigt men i samarbete med sin förare. Du kan därför förvänta dig ett visst mått självständighet tillsammans med en mjuk följsamhet och lättlärdhet. Dessutom var de vaktande och larmande gårdshundar, där kan du vänta dig en hund som har stenkoll på omgivningen och som högt och intensivt talar om när besökare än på ingång. Därtill hade kooikern i uppgift att se efter skadedjur i omgivningen vilket har gett egenskaper så som skärpa, reaktionssnabbhet och jaktinstinkt.

Någonstans här hoppas vi att du som valpspekulant börjar förstå att den attraktiva och lagom stora holländska gårdshunden besitter mer krävande egenskaper än vad dess utseende och storlek först ger sken av. Är du fortfarande intresserad av vår alldeles underbara ras så har du en fantastisk resa framför dig. En kooiker lämnar ingen oberörd.

 DSC_0882