Vill du skaffa en Kooiker?

För vem passar en kooiker?

Kooikern är en utmaning. Att skaffa en kooiker betyder att man är beredd på att utvecklas i sin roll som hundägare. Kooikern är en komplex ras som är spännande att leva ihop med. De är oerhört känsliga hundar med stor integritet och personlighet. En kooiker passar en ägare som är beredd att lägga mycket tid på sin hund. De älskar att få vara med sin familj, hitta på saker och att känna sig delaktiga och nära. De vill inte lämnas ensamma för mycket.

De kräver en ägare med mycket humor, ödmjukhet och flexibilitet som kan vara en tydlig ovillkorlig trygg punkt. Kooikrarna har väldigt starka karaktärer och kräver att man förstår och accepterar dem. Annars tappar de lätt förtroende och kan utveckla rädsla och osäkerhet. Deras signalkänslighet i kombination med den snabba reaktionsförmågan gör att det ibland är svårt att hänga med i svängarna som ägare.

En kooiker skaffar man för att man har förälskat sig i alla dess egenskaper och ser de som fördelar istället för hinder. En kooiker mår bäst om den får vara sig själv, i en trygg relation med sin ägare. De är mycket samarbetsvilliga men det är oftast på deras egna villkor. Börjar man ställa för höga krav och tar bort det roliga i samarbetet får man en kooiker som söker sig bort istället för att välja dig.

Kooikern trivs på vandring i fjällen, i skidspåret, till badstranden, långa promenader och vill definitivt ta igen sig framför öppna spisen eller utsträckta i soffan efter dagens aktivitet. Vill man träna någon av dagens alla hundsporter hakar en kooiker på med liv och lust så länge man som tränare förstår att med krav kommer man ingenstans, men med lek har ni nyckeln till en glädjefull träning. Rasen är allround och finns representerad inom de flesta tävlingsgrenar. 

21


Att tänka på:

Med sin känslighet, reservation och integritet så kan en kooiker ha svårt för miljön i en barnfamilj. Känsligheten gör att kooikern kan känna sig stressad av överstimulans. Reservationen kan göra att medföljande kompisar till barnen blir ett problem. Integriteten betyder att en kooiker kan ha svårt för närgångna barn som ännu inte har lärt sig att respektera hundens personliga sfär. Men sin språkkänslighet i kombination med barns ofta yviga rörelsemönster kan kooikern tycka att situationen blir jobbig att hantera.

Det finns naturligtvis kooikrar som trivs jättebra i barnfamiljer så om ni funderar på om kooikern är rätt ras för er och har barn eller barnbarn så kontakta någon av våra duktiga uppfödare så kan de guida er vidare så att rätt individ hamnar i ert hem. 

 

Vill du veta mer?

Vill du veta mer?
Det är alltid bra att träffa flera hundar inom den ras man är intresserad av. I första hand är det en god idé att ta kontakt med någon av våra uppfödare som ni finner under fliken "kennlar, avel och planerade kullar". Att besöka en utställning, hundmässa eller kooikerpromenad/träff som våra medlemmar anordnar runtom i Sverige är också en bra tips. De allra flesta kooikerägare brukar gärna vilja berätta mer om vår fina ras. Det är viktigt att tänka på att en hund är en individ och de har alla olika personligheter.

 

När ni har bestämt er för att skaffa en Kooiker kan ni kika och se om vi listar några valpkullar, annars kan ni ta kontakt med någon av uppfödarna och fråga om planerade kullar. De som föder upp Kooiker vill gärna försäkra sig om att valparna hamnar hos rätt ägare/i rätt familj så räkna med att uppfödaren vill etablera en kontakt mer er.

010