Information om testning av polymyositis hos kooiker och avelsverktyget Fit2Breed (F2B)
I genetiken pratar vi ofta om homozygoter och heterozygoter. Vi pratar också mycket om genetisk variation.
Då är det hög grad av heterozygosy vi åsyftar. Det innebär att på varje plats i genen finns olika anlag från mor respektive far. Arternas överlevnad baseras på en flexibilitet i genomet som bara är möjlig om det finns olika genvarianter för samma egenskap i populationen. Det är i allmänhet bra och det vi eftersträvar. När det gäller homozygoter ärver man identiska anlag för en viss egenskap från både mor och far. Risken att ärva samma anlag från båda föräldrarna ökar om populationen är inavlad, dvs alla individer är nära släkt med varandra. Vilket är fallet för kooiker. Om de anlagen är muterade/sjuka kan det innebära en ökad risk att utveckla en viss sjukdom.
När det gäller polymyosit är det på lång sikt önskvärt att våra kooikrar blir homozygoter för det friska anlaget man kallar wildtype W, som benämns WW på en hund som är fri från den mutationen.
Är hunden homozygot för det muterade anlaget benämns det MM.
Hunden kan alltså vara homozygot fri WW och homozygot för det muterade anlaget MM. Den heterozygota hunden benämns WM.
Man får inte gå för fort fram och inte utesluta hundar ur aveln pga. deras genetiska arv avseende PM, för då förlorar vi mer än vi vinner. Det handlar om att förstå den information som finns tillgänglig och utifrån den göra kloka val över tid.
Forskarna är ännu inte klara med arbetet kring polymyositisens arvsgång. De har meddelat att de vet att det finns faktorer de ännu ej kartlagt. Arvsgången är komplex och vi kommer fram till dess att forskningen klarlagt den kompletta bilden om hur nedärvningen (fler gener än de nu funna) i kombination med andra faktorer (som yttre faktorer, t.ex. miljö, hormonell status) ser ut, behöva hålla oss uppdaterade vartefter ny information redovisas.
Skoois avels kommittee svarar gärna på frågor och hjälper till med att reda ut begreppen. Om du saknar de digitala avelsverktyg som finns kan du också få hjälp av avels kommitteen. Kontakta oss gärna på avel@skooi.se
Texten nedan är direktöversatt från den Nederländska kooikerklubbens, VHNK, hemsida.
FAQ F2B
PM riskanalys Jag har gjort en riskanalys för min tik via Dr Leegwater. Den efterfrågade kombinationen fick svaret: ”Låg risk för polymyositis i avkomman” När jag slår samma kombination i F2B får jag en varning: ”Den här kombinationen är inte att rekommendera eftersom den ökar spridningen av PM i rasen”
Svar: Riskanalysen gjord av Dr Leegwater ger en uppskattad låg eller hög risk för att få sjukdomen PM avseende den direkta avkomman.
Med resultatet låg risk, har avkomman låg risk att utveckla PM.
Möjliga kombinationer av föräldrar för att få detta resultat är homozygot mutant (MM) x homozygot fri (WW) heterozygot (WM) x homozygot fri (WW) homozygot fri (WW) x homozygot fri (WW)
Vilken av de två lågrisk genkombinationerna avkomman kommer att ha kan inte härledas i denna riskanalys. Inte heller föräldrarnas genotyp kan härledas här.
Resultat som leder till hög risk (MM) (för delar av) avkomman bör undvikas.
Kombinationer från homozygot mutant (MM) x homozygot mutant (MM) homozygot mutant (MM) x heterozygot (WM) heterozygot (WM) x heterozygot (WM)
Med en riskanalys i F2B kan du testa önskade kombinationer via ”test mating” knappen. Du kommer då att få en riskanalys för potentiella valpar från den tänkta kombinationen på höger sida på skärmen.
Varningen: ”Kombinationen är inte rekommenderad eftersom den ökar spridningen av PM i rasen”, ges om utfallet av kombinationen endast kan bli heterozygoter (WM). Från kombinationen heterozygot (WM) x homozygot wildtype (WW) kommer varningen ges att testa alla valpar i kullen. 50% av kullen kan bli heterozygot (WM). Efter testning av en sådan kull kan fria (WW) individer väljas för fortsatt avel. Att en hund är heterozygot (WM) behöver inte vara ett problem för att använda den i avel. Hundar som är heterozygota (WM) har själva en mycket liten (1%) risk att själva bli sjuka.
Om bara kombinationer görs där avkomman blir heterozygot (WM) kommer antalet heterozygoter att öka i populationen. Det är inte önskvärt eftersom det begränsar möjligheterna att välja bra avelskombinationer för framtiden. I riskanalysen är det möjligt och önskvärt, att använda en heterozygot (WM) i avel men i kombination med en homozygot wildtype (WW). Resultatet ger avkomma som alla har låg risk att själva utveckla sjukdomen.
Uppdatering Fit2Breed
Fr.o.m. januari 2023, kommer alla nya PM-test att specificeras och följas av följande förklaring: WW homozygot wildtype Hunden är fri från den DNA variant som är inblandad i utvecklingen av polymyositis på kooikerhondje. Det innebär att risken att insjukna är extremt låg. WM heterozygot Hunden har en kopia av DNA varianten som är involverad i utvecklingen av polymyositis på kooikerhondje. Det betyder att risken är begränsad, den är skattad till att sannolikheten att insjukna är ca 1%.
Avelskombinationer med en annan heterozygot (WM) eller en hund som är homozygot för riskfaktorn (MM), leder till ökad risk för några av avkommorna. Det avråds starkt från att göra sådan kombination. Hunden kan i stället kombineras med en hund som är fri (WW). Rådet är att testa ALL avkomma för PM riskfaktorn, för att kunna välja hundar som är fria (WW) för nästa generation.
MM homozygot mutant Hunden är homozygot för riskfaktorn och har två kopior av den DNA variant som är involverad i utvecklingen av polymyositis hos kooiker. På grund av det så har hunden en ökad risk att själv insjukna i polymyositis. Sannolikheten för det är uppskattad till ett minimum av 10%.
Vi råder till att mäta CK nivåerna med blodprov vid rutinbesök hos veterinären. Om nivåerna är förhöjda, kan det indikera att hunden har utvecklat polymyosit. De kliniska tecken man kan se som kan tyda på sjukdom är svårigheter att svälja, svårigheter att gå, hunden går med kort och stelt steg.
Man kan kombinera en MM hund med en som är fri WW. Det ger avkomma med begränsad risk att bli sjuk, men bidrar till att sprida anlaget vidare i populationen (eftersom all 4 avkomma blir bärare WM). Att kombinera med en hund som är bärare WM är avråds det starkt ifrån.
I Fit2breeds senaste uppdatering, kan man under sidan ”Summary page” se vilken polymyositis status hunden har under rubriken ”DNA test results complex diseases”, OM ägaren har medgivit att dela hundens resultat i Fit2breed. En riskanalys för en tänkt avelskombination är fortfarande nödvändig. I Fit2breed, på sidan ”by disease”, kan du se resultaten av: Monogenetiska sjukdomar: VWD och ENM Komplexa genetiska sjukdomar: PM
Det är möjligt att printa ut riskanalysen via Fit2breed och spara den som PDF-fil. För uppfödare är det viktigt att göra risk-analysen för varje tilltänkt kull. Med den PDF-filen kan uppfödaren visa att man gjort sin analys för kombinationen och att den visar låg risk för avkomman. Vilket också visar att uppfödaren använt den mest uppdaterade informationen som finns tillgänglig vid det tillfället. Uppfödaren kan spara PDF-filen för egen räkning men också skicka in den till zooeasy@kooikerhondje.nl för att ladda upp filen som information om kullen när den är registrerad. Riskbedömningen kan ändras över tid, till exempel om mer information om hundens familjemedlemmar blir tillgänglig.