Nyheter

Rasspecial 29 maj Gimo

Gimo 2022:
28 maj CACIB show SKK
29 maj CAC (rasspecial SKooi)

Anmälan till Rasspecial är öppet! 

gimo rasspecial


BRONS till Daina och Ture!!

G R A T T I S!!!! Bästa kooikerteamet Daina Knops och Ture vann individuellt brons på Nordiska mästerskapet i Agility. Vilken insats! De tog hem en tredjeplats i det sammanlagda resultatet på Nordiska Mästerskapet i medium storlek! Stort!

daina ture brons NM agility 2021


Dansk raskonferens

Danska Kooikerklubben bjuder in Svenska medlemmar i SKooi:

Invitation til opdrætterseminar

Hvem: For alle med interesse for avl og opdræt og særligt med fokus på Kooikerhondje

Dato: Lørdag d. 30. oktober 2021.

Sted: Center Thyregod, Søndergade 27, 7323 Give

 

9.30 Rundstykke + kaffe

10.00 Aktuelt om avl ved associeret prof. Peter Leegwater, Universitet Utrecht, Holland 1

 Almen introduktion til arvelighedslære med særlig fokus på områder som har vores

 interesse, såsom nedarvning af Kooikerens særlige farve / blis / pirat, men også områder

 med arvelige sygdomme som polymyositis, nyresygdomme, HD og andre arvelige sygdo-

 me, så vi forstår bedre hvordan de nedarves.

 Derudover vil vi berøre betydningen af diversitet i små avlspopulationer. Endelig hvis

 muligt, vil der ligeledes blive en kort introduktion til Fit2breed.

 

: Denne del vil blive afholdt på engelsk. Mulighed for tilmelding kun til denne del. Alle

 med interesse for avl på hunde kan deltage, også ikke Kooikere hundeejere.

 

12.00 Frokost

 

13.00-15.30 Præsentation af racens avlsstrategi 2021

Præsentation af nu situationen.

Anbefalinger for fremtiden.

Hvordan får vi flere til at interessere sig for at lave et kuld hvalpe?

Hvordan får vi flere hanhunde avlsgodkendt?

Diskussion

 

15.30 Eftermiddags kaffe.

 

16.00 -17.00 Avl i zoologiske haver v. Kim Skalborg Simonsen, Biolog, Givskud Zoo

 Vi bliver klogere på, hvordan de takler udfordringerne med avl i den zoologiske verden,

 hvor det ofte er tale om mindre små populationer.


Anmälan öppet till CS och KM 2021 i Umeå!!

Välkommen i Umeå för en fantastisk helg i kooikerns tecken 20-22 aug 2021

http://www.skooi.se/Clubshow---KM-2021


Begränsning av antal generationer för hereditärt fria hundar.

Angående kooikerhondje registreras VWD som heriditärt fri efter fria föräldrardjur.

Från SKK:
Ni får detta meddelande som information om att den begränsning av antal generationer för hereditärt fria hundar som SKKs Avelskommitté tidigare beslutat om kommer att implementerats i SKK Avelsdata och Hunddata inom kort. I praktiken innebär detta att beteckningen hereditärt fri kommer att begränsas till tre generationer. Hereditärt fri kommer således inte att framgent läggas in på hundar som är hereditärt fria i 4:e generation eller senare. För de hundar som redan idag har beteckningen hereditärt fri i databasen sker ingen förändring. Mer information om bakgrunden till begränsningen finns nedan, hämtat från Avelskommitténs protokoll.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Med hereditärt friförklarad menas att en hund genom sina fritestade anfäder antas vara fri från det aktuella sjukdomsanlaget. I dagsläget finns inga begränsningar avseende antalet generationer av hereditärt friade hundar i SKKs hälsoprogram, men eftersom osäkerheten i det hereditärt friande resultatet blir större för varje generation som går måste den enskilde uppfödaren själv bedöma vilken tilltro ett hereditärt friande resultat ska tillmätas.

 

SKKs avelskommitté (AK) ser ett behov av att begränsa det antal generationer en hund kan påföras beteckningen ”hereditärt friförklarad”. Ställningstagandet baseras på den ökade omfattningen av DNA-tester samt det faktum att en del av de hundar med beteckningen hereditärt friförklarad i SKKs databas baseras på resultat som ligger många generationer bak. SKK/AK avser att, så snart administrativa och tekniska rutiner är på plats, begränsa hereditärt friförklarade hundar till tre generationer. Därefter måste det aktuella avelsdjuret, eller valpkullen, testas på nytt.


Kolla risk på myositis innan parning

Det närmar sig polymyositisappen, Universitetet i Utrecht (NL) har tagit fram en lösning för uppfödare för att kolla risken på Myositis med en tänkt parning tills appen Fit 2 Breed är färdigt.
https://www.kooikerhondje.nl/en/pm-risk/?fbclid=IwAR1tc8gdWT5nQ6_oAOpH5jwokL7mqS3hR7s4LED1Q79Fk844xThcqNfikIg


Forskning på kooikerns mentala sidan!

Det här är en undersökning om kooikerns mentalitet som rasklubben i Holland just nu genomför. Det är önskvärt att så många som möjligt deltar i den så att vi får en bred bild av hur kooikerns mentalitet har utvecklats.
Du behöver din hunds chipnummer och registreringsnummer för att delta i undersökningen och har du flera hundar kan du göra en för varje hund.
 
direkt länk till frågeformulär:
 
Hoppas många bidrar!!
 


Clubshow och KM 2020 INSTÄLLD

CLUBSHOW 2020 INSTÄLLD

Det är med sorg i hjärtat vi behöver meddela er att:
Svenska Kooikerhondjeklubbens ClubShow (och KM i Rallylydnad och Agility) den 15-16 augusti 2020 i Tånga Hed ställs in.

Efter att SKK i dagarna gick ut med ny information om vad som gäller för prov och tävlingar efter den 1 juni 2020 har vi i styrelsen arbetat febrilt med att försöka hitta en lösning för att ändå kunna genomföra ClubShowen.

Vi har haft en nära dialog med SKK där vi diskuterat alternativa lösningar och upplägg, bland annat att få dela upp CS under flera dagar för att garantera att vi inte samlas fler än 50 personer.

Tyvärr så tar ingen av de lösningar vi diskuterat bort det faktum att evenemanget kommer innebära att deltagare, domare, ringsekreterare, arrangörer och funktionärer reser in från hela landet (och utlandet) för att delta på CS... ett faktum som är oerhört viktigt att ta hänsyn till vid smittspridning. Ingen lösning vi ser gör det heller möjligt för deltagare/besökare i riskgrupper att medverka... och vi vill inte utesluta någon från CS. Därför såg vi inget annat val än att ställa in i år.

Vi i styrelsen är oerhört ledsna över att behöva komma med detta besked. ClubShowen och KM är vår stora "högtid" varje år och som vi alltid längtar till. Vi känner dock att beslutet är rätt. Vi behöver i dessa tider ta vårt ansvar som förening, rasklubb, kooikerälskare och inte minst som medborgare och göra det vi kan för att minimera smittspridning.

Vi får höja blicken och istället lägga allt krut på ClubShow 2021 i Umeå och Rasspecialen 2021 i Gimo. Vi kommer också att undersöka möjligheten till regionala och/eller digitala inofficiella tävlingar nu under 2020, håll utkik i våra kanaler!

Ta hand om er, era kära och era pälsklingar - så hoppas vi att vi snart får ses igen.

Varma hälsningar
Styrelsen SKooi


RASkonferens 28 mars INSTÄLLD

RAS inställd 28/3.

För att minska smittspridningen i samhället och därigenom skydda våra riskgrupper och minska belastningen på sjukvården, samt för att främja att så många medlemmar som möjligt ska kunna delta på raskonferensen, så har styrelsen fattat beslut om att det bästa är att ställa in raskonferensen den 28/3 och senarelägga den längre fram.

Vi tar tacksamt emot förslag från medlemmarna om hur vi ändå ska kunna fortsätta med arbetet med RAS.


Årsmötestider

Det är nästan lite som nyår för en förening när det är dags för årsmöte. Man summerar det gamla året i verksamhetsberättelsen, delar ut priser för Årets Kooiker och Årets Hederspris och blickar framåt med ny verksamhetsplan och diskuterar framtiden. En ny styrelse väljs och gamla och nya medlemmar möts.

8:e mars är det årsmöte och då träffas vi igen på Väsby Brukshundklubb norr om Stockholm. För den som kommer långväga är det nära för oss som bor här att åka och hämta er t ex på Arlanda eller vid pendeltågsstationen i Upplands Väsby.
Årsmöteshandlingarna och dagordning samt valberedningens förslag finns på medlemssidorna Logga in(För medlemmar)

 

Det är många kooikrar som har tävlat under 2019 och fler än nånsin har skickat in sina resultat till Årets Kooiker. Ni hittar listan på dessa under rukriken Aktiviteter och sen Årets Kooiker. Jätteroligt att se så många olika kooikrar som visat upp sig i alla möjliga grenar. Heja er!!


Nyhetsbrev

Nyhetsbrev som är utskickade per mail och finns också att läsa på Logga in (För medlemmar)

 Nyhetsbrevet går ut till alla SKooi:s medlemmar via den e-post adress om man angett till SKKs medlemsservice.
Har du inte fått något mail från oss så kan det bero på att:

1/ Du har uppgett felaktig adress till SKKs medlemservice eller har inte angett din mail alls - kontakta medlem@skk.se för att se om de har rätt adress eller om den finns med.

2/ Du har sagt ifrån dig att du inte vill ha mail från SKooi - vill du ändra detta så kontakta medlem@skk.se

3/ Du är alldeles ny medlem och vi har ännu inte fått in dina uppgifter i registret. - kontakta SKooi:s styrelse på styrelse@skooi.se så skickar vi en kopia.

Nyhetsbrevet finns även att ladda ner eller läsa via datorn under fliken Logga in (för medlemmar)
-Har du glömt koden till sidan? Maila någon i styrelsen så skickar vi den igen.

Bildspel

Bildspel