Nyheter

Svensk seger i Nederländerna på rasspecialen!

Svenskfödd och svensk-ägd kooiker Jingle  (Duckhills Joy Jingle of Rudi) blev Bäst in Show - BIS på kooikerspecialen i hemlandet Nederländarna 12 november 2022 i Zutphen.

Hela 112 kooikrar var anmäld till rasspecialen som dömdes av 3 rasspecialister: Carla Snels, Tuus Adrichem Boogaert-Kwint och Hans Boelaars.
Jingle blev 1a med excellent i championsklassen hane (domare Carla Snels) och sedan bästa hane och BIS (domare Tuus och Carla).
Dazzle från Sverige (Qunacks Favour Noble Noisette) ägs av samma ägare som Jingle, import från Holland blev reserv bästa tik in show och BIS Veteran som 10-åring! Dazzle vann rasspecialen i Nederländarna 2014 så det var extra speceiellt att stå på prispallen igen.

Femke (ägare och uppfödare): "Det är otroligt speciellt att vinna den allra storsta utställningen för kooikrar i världen. Min Dazzle vann i 2014 och att ta med vinsten hem till Sverige 2022 igen med en egen uppfödd kooiker från min kennel är soklart en oslagbar känsla!"

bis 2022 3

bis 2022 4

bis 2022 5


Polymyosit riskanalys

Polymyosit riskanalys

Med anledning av att Universitetet i Utrecht har börjat sända ut svar till de som skickat in en önskan om att få en riskanalys avseende polymyosit för sin hund, kommer här en kortfattad information om hur vi i nuläget kan tolka de svaren.

Vill man veta mer om sjukdomen kan man läsa här https://www.kooikerhondje.nl/en/the-breed/genetic-diseases/
Vi utgår ifrån att svaren kommer att skickas ut vartefter de blir klara.

Till att börja med är forskningen kring arvsgången hos den autoimmuna sjukdomen polymyosit hos kooikerhondje ännu inte helt klarlagd. Vad som är klart är att arvsgången är komplicerad och beroende av flera faktorer. Forskningen pågår och Skooi uppdaterar fortlöpande när det finns något att rapportera. Aktuell information finns på holländska klubbens hemsida www.kooikerhondje.nl

De svar vi nu får avser den testade hundens egen risk att bli sjuk. Det är alltså inte ett avelsverktyg. Informationen kommer användas i den app, Fit2breed, som ska lanseras senare i år. Då är avsikten att informationen ska kunna användas för riskbedömningar i avelsarbetet. Givetvis måste vi förhålla oss till de svar vi får i avelsarbetet redan nu.

Två svarsalternativ ges.

1. Hunden har låg risk att utveckla polymyosit. Den bär på ett eller inget anlag för sjukdomen. De bedömer risken till ca 1%. Här behövs ingen tolkning av resultatet om hunden inte skall användas till avel. Då finns två alternativ, att göra sin riskbedömning via stamtavleanalys som hittills eller avvakta tills mer info kan fås via appen.


2. Hunden har ökad risk att utveckla polymyosit. Den har dubbla anlag för sjukdomen och bedöms ha en 10%-ig risk att utveckla sjukdom. Vänder man på siffrorna så innebär det att 9 av 10 hundar kommer fortsätta att vara friska.
Har man en hund som inte mår bra och fått svaret ”ökad risk” går det bra att kontakta Skoois avelskommitté för stöd och vägledning i hur man kan ställa diagnos. Det kommer finnas ett dokument på klubbens hemsida som är en vägledning för behandlande veterinärer.
Forskarna vill gärna få uppföljande information om dessa hundar för att kunna förstå vilka ytterligare faktorer som medverkar till att hunden blir sjuk.


Om man hade tänkt att avla på sin hund och får veta att den har ”ökad risk” är det klokaste i nuläget att avvakta tills appen lanseras. Då kommer man att kunna matcha hundar på ett sådant sätt att så många hundar som möjligt kan gå vidare i avel. SKKs grundregler styr också hur hundar som bär på sjukdomsanlag får användas, och givetvis måste hunden vara frisk vid avel.


I ett avelsarbete är det en mängd parametrar som skall vägas in, det är viktigt att inte fokusera på endast en riskfaktor och att aveln fortgår med så många individer som möjligt.
Nu får vi lugnt vänta tills appen lanseras och kan bli ytterligare ett verktyg i avelsarbetet.
Eventuella frågor och funderingar svarar vi givetvis på så gott vi kan utifrån den info som finns tillgänglig!


4 april 2022
för Skoois avelskommitté
Pia Cederberg


Kooikerträff 28 maj Visseltofta

Nu är det dags för årets första träff🙂.
Lördagen den 28 maj kl 11 träffas vi här i Visseltofta i norra Skåne för att gå en promenad och hitta på något kul med våra hundar. Kom gärna med förslag på något att göra.Såklart bjuder jag på fika och kaffe men ni får ta med mat om ni vill ha det. Grillen kommer att vara igång så det finns tillfälle att grilla om man vill. Ta med något att sitta på också. Sista anmälningen är måndagen den 23 maj, antingen här, på messenger,sms eller ringa på 0730427154. Meddela om det är något ni inte tål med tanke på att jag ska baka.
Hoppas så många som möjligt av er kan komma så vi får en trevlig dag tillsammans!😀🐕 Ett perfekt tillfälle för er som är intresserade av rasen att träffa flera stycken.Jag ska lägga in den vanliga beställningen om fint väder också🌞. Hoppas vi ses!!

 

Mvh Marita Reijonen, Kennel Meisje's


kooikerträff i Skövde, 7 maj

Kooikerträff 7 maj i Skövde!! Anmälan till monbra53@gmail.com

kooikerträff 7 maj 2022 skövde


internationellt avelskommittee

På den internationella Kooiker-konferensen nov 2021 diskuterade vi behov av en internationellt kooiker- plattform för att diskutera olika frågor kring rasen. Vi absolut behöver att jobba tillsammans globalt för rasens framtid.
Nu bildas en internationell avelsgrupp. Avelsansvarig och en medlem från SKoois avelskommitteen kommer att vara med i gruppen.

breedinggroup

 


NY formulär för DNA prov

Universitetet i Utrecht (Nederländarna) har nu ett nytt formulär att fylla i och skicka när du tar DNA - ENM - VWD - Polymyositis prov på din kooiker:

Breeding documents » Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje

Eller ladda ned här.

.


Har du skickad in DNA/blod till Utrecht? Fylla i samtycke!

VIKTIG!!!: info från VHNK - Nederländska Kooikerclubben - Enkät för att ge/inte ge samtycke till användning av DNA i Fit-to-Breedappen och Polymyositis
 
Längst ner i detta meddelande hittar du en länk till en enkät, som är avsedd för ägare av Kooikerhondjes som har skickat blod före den 31 december 2021 till Utrecht University för att utföra ett eller flera DNA tester (VWD och/eller ENM), som inte fick ett mejl om användningen av sin hunds data i Fit2Breed veckan den 17 januari 2022.
 
I denna enkät kan du ange följande:
 
-Du kan fråga om din hund har testats för mutationen som kan öka risken för polymyositis
-Om din hund är testad för polymyositis kan du be om att bli kontaktad om hunden har en ökad risk för polymyositis (mer information om detta finns i enkätens fråga)
-Du kan ge samtycke till att använda SNP-profil för din hund i Fit2Breed-programmet
-Du kan ange din e-postadress i Fit2Breed för att kunna bli kontaktat (mer information om detta finns i relevant fråga)
Efter att ha fyllt i enkäten kommer vi att kontakta dig inom några veckor med ett meddelande om:
 
• Om din hund har testats för polymyositis och om inte, vad du behöver att göra om du fortfarande vill få detta gjort
• Om du vill: All relevant information om din hunds polymyositis resultat.
 
Klicka här för undersökningen:
 
Har du aldrig skickat blod till Expertiscentrum Genetik för ett DNA-test och skulle du vilja få din hund testad för polymyositis? Leta då efter ansökningsformuläret för DNA-testning: finns att ladda ned på https://www.kooikerhondje.nl/en/breeding/dates-dna-tests/


Rasspecial 29 maj Gimo

Gimo 2022:
28 maj CACIB show SKK
29 maj CAC (rasspecial SKooi)

Anmälan till Rasspecial är öppet! 

gimo rasspecial


BRONS till Daina och Ture!!

G R A T T I S!!!! Bästa kooikerteamet Daina Knops och Ture vann individuellt brons på Nordiska mästerskapet i Agility. Vilken insats! De tog hem en tredjeplats i det sammanlagda resultatet på Nordiska Mästerskapet i medium storlek! Stort!

daina ture brons NM agility 2021


Dansk raskonferens

Danska Kooikerklubben bjuder in Svenska medlemmar i SKooi:

Invitation til opdrætterseminar

Hvem: For alle med interesse for avl og opdræt og særligt med fokus på Kooikerhondje

Dato: Lørdag d. 30. oktober 2021.

Sted: Center Thyregod, Søndergade 27, 7323 Give

 

9.30 Rundstykke + kaffe

10.00 Aktuelt om avl ved associeret prof. Peter Leegwater, Universitet Utrecht, Holland 1

 Almen introduktion til arvelighedslære med særlig fokus på områder som har vores

 interesse, såsom nedarvning af Kooikerens særlige farve / blis / pirat, men også områder

 med arvelige sygdomme som polymyositis, nyresygdomme, HD og andre arvelige sygdo-

 me, så vi forstår bedre hvordan de nedarves.

 Derudover vil vi berøre betydningen af diversitet i små avlspopulationer. Endelig hvis

 muligt, vil der ligeledes blive en kort introduktion til Fit2breed.

 

: Denne del vil blive afholdt på engelsk. Mulighed for tilmelding kun til denne del. Alle

 med interesse for avl på hunde kan deltage, også ikke Kooikere hundeejere.

 

12.00 Frokost

 

13.00-15.30 Præsentation af racens avlsstrategi 2021

Præsentation af nu situationen.

Anbefalinger for fremtiden.

Hvordan får vi flere til at interessere sig for at lave et kuld hvalpe?

Hvordan får vi flere hanhunde avlsgodkendt?

Diskussion

 

15.30 Eftermiddags kaffe.

 

16.00 -17.00 Avl i zoologiske haver v. Kim Skalborg Simonsen, Biolog, Givskud Zoo

 Vi bliver klogere på, hvordan de takler udfordringerne med avl i den zoologiske verden,

 hvor det ofte er tale om mindre små populationer.


Nyhetsbrev

Nyhetsbrev Juni 2022 är utskickat per mail och finns också att läsa på Logga in (För medlemmar)

 Nyhetsbrevet går ut till alla SKooi:s medlemmar via den e-post adress om man angett till SKKs medlemsservice.
Har du inte fått något mail från oss så kan det bero på att:

1/ Du har uppgett felaktig adress till SKKs medlemservice eller har inte angett din mail alls - kontakta medlem@skk.se för att se om de har rätt adress eller om den finns med.

2/ Du har sagt ifrån dig att du inte vill ha mail från SKooi - vill du ändra detta så kontakta medlem@skk.se

3/ Du är alldeles ny medlem och vi har ännu inte fått in dina uppgifter i registret. - kontakta SKooi:s styrelse på styrelse@skooi.se så skickar vi en kopia.

Nyhetsbrevet finns även att ladda ner eller läsa via datorn under fliken Logga in (för medlemmar)
-Har du glömt koden till sidan? Maila någon i styrelsen så skickar vi den igen.

Bildspel

Bildspel