Vill du skaffa en Kooiker?

Vi tycker det är roligt när människor är intresserade av att skaffa en Kooiker, men det är också viktigt att du som valpköpare inser vad rasen innebär. Detta både för din och hundens skull.

Om du redan har en hund eller har haft hund så vet du antagligen vad du ger dig inpå.

Om det här blir din och din familjs första hund, kanske till och med första Kooiker kan det vara bra att läsa texten nedanför innan ni bestämmer er.

När du och din familj väl har bestämt er för att utöka flocken med en medlem så krävs en insats de sisådär kommande 13 åren. En fantastisk rolig insats!

Alla hunder behöver mer eller mindre fysisk och mental träning. Vissa raser behöver mer träning än andra och en Kooiker trivs bäst (och därmed du som husse eller matte) när den får mycket och regelbundet mental och fysisk stimulans. En Kooiker är en hund som gärna vill jobba för sin matte och husse och behöver stöd och en konsekvent vägledning. En Kooiker lär sig gärna tricks och konster, agility, spår, lydnad m.m. Förutom alla dessa aktiviteter älskar en Kooiker att koppla av och lata sig i soffan. De flesta Kooikrar älskar också vatten.

Att ha en Kooiker innebär bland annat:

  • att du har en vän för livet (hundens livslängd kan bli upp till 13-15 år)
  • att din nya familjemedlem inte vill bli lämnad längre stunder per dag (max 4-5 timmar)
  • att du ger din vovve mycket motion och mental stimulans
  • att du som husse/matte ska uppfostra din Kooiker kärleksfullt och konsekvent 
  • att du kommer att skratta en hel del när din Kooiker får "Kooikerfnatt" 
    (din hund blir väldigt glad och springer som en tok kring dig eller huset)
  • att många inte vet vad en Kooiker är och att du på promenader får frågor om rasen 
  • att du och din familj får ta hänsyn till hunden när ni planerar semester.

Att tänka på

Som du troligtvis har förstått när du har läst texten till vänster så förändras livet när en Kooiker har kommit i ditt liv/din familjs liv. Det din hund vill mest av allt är att vara tillsammans med dig och din familj och få busa, springa, leka och lata sig. För de flesta Kooikrar är det inget problem att vara själva några timmar per dygn.
 

Att lämna en Kooiker ensam 8 timmar - 5 dagar i veckan utan tillsyn, för att matte och husse ska jobba är inget liv en Kooiker vill ha. Det kan vara bra att veta så att både du/din familj och hund kommer att trivas med varandra.

Det kan även vara bra att tänka på vad ett husdjur kostar. Mat och leksaker är utgifter som återkommer regelbundet. Det är naturligtvis väldigt viktigt att försäkra hunden. Veterinärbesök och behandlingar kan bli väldigt kostsamma och då känns det tryggt att ha en försäkring som täcker en stor del av kostnaden.

010

Vill du veta mer?
Ta kontakt med någon som har en Kooiker. Om du inte haft en Kooiker innan är det bra att träffa en hund så att du får en uppfattning om rasen. Det är viktigt att tänka på att en hund är en individ och har olika personligheter. Besök gärna en utställning eller en mässa för att ta reda på mer. De flesta utav oss berättar gärna mer om våran ras.

När ni har bestämt er för att skaffa en Kooiker kan ni kika och se om vi listar några valpkullar, annars kan ni ta kontakt med någon av uppfödarna och fråga om planerade kullar. De som föder upp Kooikers vill gärna försäkra sig om att valparna hamnar på rätt ställe och att de får ett bra liv så räkna med att uppfödaren vill etablera en kontakt mer er för att sen ta beslut om en försäljning.